Project overzicht

In overleg met de overige eigenaren in het gebied het toekomstig bestendig maken van het winkelcentrum Julianabaan.

Julianabaan

1 / 1
Afbeelding 1 behorende bij Julianabaan

Project locatie

Informatie over Julianabaan
Legenda
`Project Project icoon
Leaflet | © OpenStreetMap contributors

Project status

Risico profiel

Middel

Totaal beeld

Volgens verwachting

Bestuur & ext. partijen

Volgens verwachting

Planning

Volgens verwachting

Budget

Volgens verwachting

Project structuur

Bestuurlijk opdrachtgever
Wethouder Van Eekelen
Programma
Economie
Initiatiefnemer / Opdrachtgevers

Projectkarakteristiek

Projectfase
Startfase
Einddatum
Q2 2025
Ruimtelijke procedure
n.v.t.
Risicoprofiel
laag

Besluitvorming

Laatste raads-/commissiebehandeling
11 december 2024
Volgende raads-/commissiebehandeling
2025 (Besluitvormend)
Besluitvorming

Vaststellen gebiedsvisie Julianabaan, volgens uitgangspunten zoals omschreven in het raadsbesluit van februari 2022.

Afwijking t.o.v. besluitvorming

De variantenstudie vergt een langere voorbereidingsperiode en leidt tot  stagnatie in de besluitvorming van ca. een half jaar.

Belangrijkste wijzigingen

Deze rapportage ligt grotendeels in lijn met de voorgaande verantwoording. Zoals aangegeven is sprake van een langere doorlooptijden in het ontwerpproces.

Project Inhoud

In 2022 is gestart met het opstellen van een gebiedsvisie die richting geeft aan de toekomst van De Julianabaan. Onderdeel van de gebiedsvisie is een onderzoek naar het inpassen van een cultuurgebouw en een ondergrondse/overkapte parkeergarage in het gebied.

Doelstelling en gewenst resultaat

Het in samenspraak met alle betrokkenen in het gebied opstellen van een integrale gebiedsvisie die richting geeft aan het toekomstbestendig maken van centrumgebied De Julianabaan. De gebiedsvisie heeft onder andere betrekking op de herinrichting van de openbare ruimte. Daarnaast is er in juni 2021 door de gemeenteraad een motie aangenomen waarin het college wordt verzocht om ‘met lef’ de mogelijkheden voor het overkappen van het parkeerterrein op het Julianaplein te onderzoeken en de gevolgen daarvan voor de inrichting van het plein. Verder heeft de gemeenteraad in oktober 2021 besloten om een locatie-onderzoek voor de bibliotheek en het theater onderdeel te laten uitmaken van het plan voor de herontwikkeling van De Julianabaan.

Daarnaast is sprake van een aantal private ontwikkelinitiatieven die, samen met de aangenomen moties/raadsbesluit, aanleiding geven om over te gaan tot het verbreden van de scope van het project De Julianabaan om langs die weg meer opgaven met elkaar te kunnen verbinden. Het ontwikkelen van woontorens op bestaande complexen, zoals in een eerdere volumestudie is onderzocht, behoort niet meer tot de mogelijkheden. Wel heeft het college in april 2023 gevraagd om te onderzoeken of elders woningbouw mogelijk is.

Stand van zaken

Eerder in het proces, in 2021, is er een ontwerp voor enkel de openbare ruimte opgesteld (variant 1).

Door de aangenomen motie (parkeren), het raadsbesluit (cultuurgebouw) en verschillende private ontwikkelinitiatieven wordt de herontwikkeling thans vanuit een breder perspectief bekeken. Om richting te geven aan deze deelopgaven, waarbij het initiatief deels bij derden ligt, wordt er een toekomstplan voor het gebied opgesteld. Deze zgn. gebiedsvisie vormt het integrale kader dat de ontwikkelrichting aangeeft voor het gebied De Julianabaan. De visie beschrijft het toekomstig gebruik en de inrichting van het gebied. En geeft daarmee richting aan alle ontwikkelingen in het plangebied.

In de eerste helft van 2022 is een analyse opgesteld die als vertrekpunt dient voor de gebiedsvisie. In de vergadering van de beeldvormende gemeenteraad op 6 september 2022 zijn de resultaten gepresenteerd en toegelicht. In de tweede helft van 2022 zijn de bouwstenen (op het gebied van parkeren, verkeer, cultuurgebouw, vergroening, programma) opgesteld, die samen hebben geleid tot een aantal scenario’s voor de toekomst van De Julianabaan. Deze scenario’s zijn met de verschillende stakeholders uit het gebied besproken.

Deze scenario’s gaven verschillende mogelijke ontwikkelrichtingen aan door combinaties en positionering van de genoemde bouwstenen in het gebied. Deze scenariostudies en aanvullende uitzoekvragen hebben uiteindelijk geleid tot twee basisvarianten (aangeduid als de varianten 2 en 3). Deze basisvarianten zijn in het vierde kwartaal van 2023 besproken met de verschillende stakeholders in het gebied, het college en vervolgens afgestemd in een technische sessie met de raad.

Op basis van de verkregen input in 2023 is er in Q1 2024  een vierde variant ontwikkeld. Het college zal in Q4 2024 een besluit nemen omtrent de te verkiezen (voorkeurs)variant , waarna nadere afstemming met de raad plaatsvindt. De voorkeursvariant zal – na het doorlopen van een uitvoerig participatietraject - de basis vormen voor de uitwerking van de visie.

Financiën

Voor de begeleiding van het project en het verrichten van diverse onderzoeken is door de gemeenteraad bij besluit van 22 februari 2022 een voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld (dit is inclusief de kosten van het onderzoek naar de bibliotheek).
Bij de Kadernota 2025-2028 is voor dit project vanaf 2025 een investeringsbedrag van € 14 miljoen beschikbaar gesteld.

Planning

Mijlpalen

Gepland

Status

Besluitvorming

Raadsbesluit

Toelichting

Voorkeursvariant (basis voor gebiedsvisie)

Q4 2024

College

Vaststelling door college en nadere afstemming met gemeenteraad

Participatie op voorkeursvariant

Q1 2025

Gebiedsvisie

Q2 2025

College en gemeenteraad

ja

Vaststelling gebiedsvisie

Communicatie

Alle belanghebbenden zijn gedurende het proces betrokken bij het opstellen van de ontwikkelvarianten, en zullen ook betrokken worden bij de totstandkoming van de gebiedsvisie. Onder meer door breed opgezette participatie met de omgeving, winkeliersbijeenkomsten, bijeenkomsten in kleinere setting (klankbordgroep), 1-op-1 gesprekken en middels de projectpagina www.lv.nl/julianabaan.

Na vaststelling van de voorkeursvariant wordt, begin 2025, een participatietraject met de brede omgeving doorlopen om nadere input te verkrijgen voor de uitwerking naar de gebiedsvisie. Een programma hiervoor wordt momenteel voorbereid.

Risicomanagement

Aan het besluit van 2022 om de scope van het project te verbreden kleven risico’s. In de eerste plaats brengt het risico's met zich mee ten aanzien van de financiële haalbaarheid. Ten tweede leidt de verbreding van de scope tot een langere doorlooptijd van het project. Met de scopeverbreding schuift tevens de uitvoering van de werkzaamheden in de openbare ruimte op.

Deze pagina is gebouwd op 01/07/2025 12:41:56 met de export van 01/07/2025 12:29:24