Programma overzicht

Project locatie

Programma status

Risico profiel

Middel

Totaal beeld

Volgens verwachting

Bestuur & ext. partijen

Volgens verwachting

Planning

Volgens verwachting

Budget

Volgens verwachting

Programma structuur

Bestuurlijk opdrachtgever
Wethouder Bremer
Programma
Sociaal domein
Initiatiefnemer / Opdrachtgevers

Programmakarakteristiek

Programmafase
in uitvoering
Einddatum
2041
Ruimtelijke procedure
Risicoprofiel
midden

Besluitvorming

Laatste raads-/commissiebehandeling
18 april 2023
Volgende raads-/commissiebehandeling
Besluitvorming

18 april 2023 uitvoeringsplan Jeugd en onderwijs/jongeren is vastgesteld met amendement.

Afwijking t.o.v. besluitvorming

30 mei 2023 Raadsbrief monitoring en nulmeting 2022

24 januari 2024 Raadsbrief uitvoering amendement uitvoeringsplan Jeugd en onderwijs/ jongeren

Belangrijkste wijzigingen

Melden van voortgang en financiën

Doelstelling en gewenst resultaat

Gemeente Leidschendam-Voorburg wil een gemeente zijn waar alle inwoners een kansrijke toekomst hebben. Met het programma Sterk voor Noord wordt dit ook voor alle inwoners van Leidschendam-Noord bereikt.  

In het programma is in 2021 de volgende ambitie centraal gesteld:
Samen ervoor zorgen dat de achterstanden in Leidschendam-Noord op het gebied van onderwijs, financiële zelfredzaamheid en wonen worden ingelopen, en in een periode van 20 jaar stijgen naar het gemiddelde niveau van de gemeente Leidschendam-Voorburg.  
Voor een geslaagde aanpak is een nieuw perspectief voor inwoners nodig. In het programma werken inwoners, gemeente, corporaties, maatschappelijke partners, zorginstellingen, scholen, het bedrijfsleven en de politie hier gezamenlijk aan. Eind 2021 hebben zij de Deal voor Noord getekend en zich daarmee gecommitteerd aan langdurige inzet voor Leidschendam-Noord om de ambitie te realiseren. De verwachting is dat het een generatie duurt om de achterstanden in te lopen, daarom is inzet op dit programma de komende 20 jaar nodig.  
De ambitie is vertaald naar 3 opgaven en bijbehorende doelen voor Leidschendam-Noord:

  1. Jeugdigen die opgroeien in Leidschendam-Noord hebben gelijke kansen op het ontwikkelen van talenten en vaardigheden   
  2. Inwoners in Leidschendam-Noord kunnen zich financieel goed redden en doen mee naar vermogen
  3. Prinsenhof en De Heuvel/Amstelwijk zijn diverse wijken waar inwoners prettig en veilig wonen

Deze opgaven zijn opgenomen in het programmaplan en vormen gedurende de looptijd van het programma de leidraad. In het programmaplan is de huidige én de gewenste situatie per opgave beschreven en zijn streefcijfers opgenomen waar de partners na 10 en na 20 jaar willen staan. Er wordt door inwoners en partners al veel geïnvesteerd in Leidschendam-Noord. Het is belangrijk dat partners goed van elkaar weten wat ze doen. Meer informatie over het aanbod staat in de eerder opgestelde startnotitie en is (deels) verwerkt in de opgaven. Om de inzet op de thema’s onderwijs, financiële zelfredzaamheid en wonen te laten slagen, is een stevige aanpak op overlast en criminaliteit onmisbaar. Criminaliteit ondermijnt het vertrouwen van inwoners in de samenleving. Door in dit programma integraal te werken, verbinden partners de harde kant (aanpak rondom veiligheid) met de zachte kant (aanpak in sociaal domein). Daarbij houden partners oog voor de samenhang met de leefomgeving en sociale cohesie.

Om de ambitie en doelen voor de lange termijn te bereiken, werken de partners van Noord aan concrete acties. Voor de jaren 2023 tot en met 2025 zijn deze opgenomen in uitvoeringsplannen.
Door de langjarige ambitie en opgaven concreet te maken in uitvoeringsplannen met een looptijd van 3 tot 4 jaar, wordt er gefaseerd toegewerkt naar de gewenste situatie in 2041 en blijft er ruimte om in te spelen op wat er nodig is in Leidschendam-Noord.
De uitvoeringsplannen zorgen dat de partners van Noord gericht en met elkaar samenwerken. Door goed te monitoren of de acties bijdragen aan het realiseren van de doelen, kunnen de partners tijdig bijsturen. Periodiek worden de plannen bijgesteld naar aanleiding van opgedane ervaringen en nieuwe kansen. Ook zullen de plannen in de loop van tijd uitgebreid worden totdat alle doelen zijn bereikt.

De doelen, die uitgewerkt zijn in de uitvoeringsplannen voor de jaren tot 2025 zijn:

Uitvoeringsplan Jeugd en onderwijs

  • Verhoging van deelname aan voor- en vroegschoolse educatie
  • Ouderbetrokkenheid wordt vergroot
  • Meer kinderen hebben een gezond gewicht en een positief zelfbeeld
  • Leerachterstanden worden ingelopen

Uitvoeringsplan Financiële zelfredzaamheid

  • Meer wijkbewoners krijgen laagdrempelige financiële hulp
  • Meer wijkbewoners beheersen de Nederlandse taal goed
  • Meer wijkbewoners zijn aan het werk en/of doen actief mee aan de samenleving

Uitvoeringsplan Fijn en veilig wonen

  • Minder afval- en ongedierte problematiek
  • Meer wijkbewoners voelen zich verbonden met elkaar en met hun wijk
  • Voorkomen van jonge aanwas in de criminaliteit

De uitvoeringsplannen worden periodiek (afhankelijk van de duur van het plan) geëvalueerd en op basis daarvan geactualiseerd. Doelen waar partners nu nog niet aan werken, pakken zij dan ook op.

Stand van zaken

In de periode juli tot en met september is de inrichting van de governance en de uitvoering van de uitvoeringsplannen geëvalueerd. Deze evaluatie zal in oktober aangeboden worden aan het college en in de vorm van een raadsinformatiebrief aan de raad verstuurd worden.

Met de drie PO scholen in Leidschendam-Noord is gekeken waar zij extra op willen inzetten in schooljaar 2024-2025. De Margriet zal met hulp van het programma investeren in extra Nederlandse les, IKEC De Waterlelie zet extra in door de brugfunctionaris, De Trampoline doet dit door ouders mee te nemen in de lessen aan de kleuters.

Op 16 mei 2024 is de Tuinkamer geopend als extra ontmoetingsruimte voor de inwoners van Noord.
In samenwerking met Sportfondsen is de sportkantine van maandag tot en met vrijdag van 09:00 tot 16:00 uur geopend voor inwoners om elkaar te ontmoeten, een kopje koffie te drinken of gebruik te maken van het aanbod van verschillende partners.

Om meer mensen te helpen bij hun inburgeringstraject is, in samenwerking met het programma, overeengekomen met Foxtaal om een extra participatiegroep te starten. Deze groep krijgt Nederlandse les gekoppeld aan trajecten die ‘meedoen aan de samenleving’ bevorderen.

Met Woej en Sport en Welzijn wordt een nieuwe vorm van inwonersbetrokkenheid voorbereid: de wijkraad, bestaande uit vertegenwoordigers uit de drie wijken van Noord die een spreekbuis moeten gaan vormen van wat er leeft in de wijk en die het programma kunnen adviseren over de te maken keuzes.

Uitvoeringsplan Jeugd en onderwijs
In juli 2024 is de Lokale Educatieve Agenda (LEA) vastgesteld door de gemeenteraad. Deze LEA heeft 3 hoofdthema's die grotendeels terugkomen in het uitvoeringsplan Jeugd en Onderwijs van het programma.
Dit is de ontwikkeling van het jonge kind (kansrijke start en VE), de verrijkte schooldag en inclusief onderwijs. Ook de doorlopende leerlijn van VMBO naar MBO is een thema en het tegengaan van vroegtijdig schoolverlaten. De projectleider Jeugd en Onderwijs is ook de programmamanager van de LEA geworden en hiermee wordt de inzet over en weer versterkt.

Verhoging van deelname aan voor- en vroegschoolse educatie
Op IKEC De Waterlelie zijn sinds de start van het schooljaar de VE+ groepen gestart. Dit zijn VE-groepen waar extra hulp en ondersteuning beschikbaar is voor kinderen, pedagogisch medewerkers en ouders. Prodeba levert deze hulp. Dit wordt inmiddels gefinancierd vanuit jeugdhulp maar is gestart binnen Noord met de intensievere samenwerking tussen Vlietkinderen en de projectleider. Hiermee is dat een voorbeeld van hoe de manier van werken van het programma tot nieuwe oplossingen kan leiden.
Op IKEC De Waterlelie wordt dit schooljaar een zgn. Startklas opgezet. Dit is een klas van groep 1 leerlingen die op sommige vlakken nog niet helemaal klaar zijn voor het primair onderwijs en die extra ondersteund worden door bijvoorbeeld Integrale Vroeghulp of een andere maatschappelijke partij die al verbonden is aan de Waterlelie. Dit is een project dat is opgezet met het samenwerkingsverband SPPOH en de lijnorganisatie van de gemeente, maar het programma is betrokken om te leren over wat deze kinderen (en hun ouders) laten zien en wat dat vraagt aan structurele preventieve ondersteuning.  

Ouderbetrokkenheid wordt vergroot
Na IKEC De Waterlelie starten nu ook De Margriet en De Trampoline met een brugfunctionaris. Dit doen zij in samenwerking met de maatschappelijk werk organisatie Kwadraad en deze uren worden ambulant ingezet. Onderzocht wordt of studenten Sociaal Juridische Dienstverlening van InHolland ook een rol kunnen vervullen op de school zelf, zodat ouders een gezicht zien bij het aanbod.

Leerachterstanden worden ingelopen
Stichting Studielokalen is succesvol in het aanbieden van extra taalonderwijs en sociaal-emotionele coaching voor inmiddels 50 kinderen in de basisschool leeftijd uit Noord. Zij krijgen deze naschoolse lessen op zaterdagen in De Haar. Er is een wachtlijst van kinderen die hieraan mee willen doen. Scholen geven aan dat de kinderen duidelijk beter functioneren in de klas en de kinderen geven zelf aan meer mee te krijgen van het onderwijs en geven aan veel gelukkiger te zijn. Ook de ouders van deze kinderen krijgen veel meer mee van het onderwijs van hun kind en nemen actief deel aan de kind gesprekken op school. Vaak wordt Studielokalen hiervoor meegevraagd voor een extra stem bij de beoordeling van de leervermogens van een kind.

Verrijkte schooldag
Dit thema wordt opgepakt in werkgroep 2 van de LEA.

Uitvoeringsplan Jeugd en onderwijs/ Jongeren
Na het opleveren van het aanvullend onderzoek is er samen met jongeren en partners geprioriteerd welke onderwerpen opgepakt zullen worden.
1.   Jongeren zonder startkwalificaties
2.   Meisjes
3.   Ouderbetrokkenheid
4.   Rolmodellen
5.   (vrije) tijdbesteding

Ad 1. Naast de reguliere aanpak van de doorstroomcoaches, zijn we vanuit het programma Sterk voor Noord in Juli gestart met een outreachende werkwijze; buiten kantooruren komt een medewerker van de gemeente langs bij jongeren.
De doorstroomcoaches weten wie er geen startkwalificatie hebben, spreken deze jongeren en helpen hen opnieuw naar school of naar een passend vervolgtraject. Met deze outreachende werkwijze wordt ingezet op de jongeren die niet bereikt worden met de reguliere benadering.
Zodra het contact op deze manier gelegd is, wordt er samen met de jongeren gekeken naar wat zij nodig hebben om ook een passend vervolgtraject te volgen. Deze aanpak wordt tot eind van het jaar uitgevoerd. Daarna zal er geëvalueerd worden om te bezien of dit een goede aanvulling is op de huidige werkwijze van het doorstroompunt. Hieraan wordt een groot deel van het beschikbare budget 2024 Jongeren besteed.

Ad 2. Door een afstudeerder bij S&W van De Haagse Hogeschool is onderzoek gedaan naar het aanbod voor meisjes en wat belemmerende zaken zijn om deel te nemen aan (sport)activiteiten. Aan de hand van dit onderzoek wordt er een aanpak ontwikkeld door S&W om meisjes meer te laten deelnemen.

Ad 3. Tijdens de Doe mee! Weken 2024 (13 juli t/m 24 augustus) is gestart met het ontwikkelen van moeder dochter activiteiten. Zo wordt er gewerkt aan aanbod om ouders samen met hun kinderen aan activiteiten deel te laten nemen en zo de ouderbetrokkenheid te vergroten.

Ad 4. Er loopt een onderzoek naar wie of wat jongeren zien als rolmodellen. Samen met andere trajecten, waarbij rolmodellen worden ingezet, wordt gekeken hoe deze kunnen aansluiten bij activiteiten voor jongeren.

Ad 5. Verschillende partners in de wijk zijn gaan kijken wat zij jongeren nu te bieden hebben en wat er mist. Hierdoor zijn er nieuwe activiteiten gekomen zoals de spelletjesavonden van de bibliotheek samen met S&W. Ook wordt er gekeken naar aanbod op het gebied van loopbaanvraagstukken zoals stageplekken, solliciteren en het doen van vrijwilligerswerk.

Uitvoeringsplan Financiële zelfredzaamheid
Vanuit deze opgave wordt gewerkt aan het toegankelijk maken van financiële hulp. Dit is gerealiseerd door een routekaart over geldvragen of geldzorgen te maken voor inwoners. Deze routekaart is ontwikkeld in samenwerking met partners en inwoners. Ook wordt gewerkt aan een routekaart speciaal voor partners en aan de verspreiding van de routekaart .

De aanpak van het Jongeren Perspectief Fonds heeft er in de afgelopen maanden toe geleid dat 6 jongeren, mede door de begeleiding van de trajectbegeleiders, zelf weer verder kunnen of zijn doorverwezen naar een partij die hen verder kan helpen. 8 jongeren zijn momenteel in volledige begeleiding. Het Ping-loket heropent haar deuren vanaf 2 oktober 2024 in de Tuinkamer van Noord, op woensdagen van 11.00 tot 12.00 uur. Inwoners kunnen hier naartoe voor algemene geldvragen of schuldenproblematiek. Het loket wordt bezet door schuldhulpverleners van de Kredietbank.

Samenwerking Hogeschool InHolland Den Haag
Er zijn opnieuw studenten afgestudeerd op onderwerpen binnen de pijler Financiële zelfredzaamheid. Ook is er een samenwerking opgezet tussen de studie sociaaljuridische dienstverlening en Epic Youth. Studenten maken podcasts en webinars over onderwerpen rondom loopbaanoriëntatie- en ontwikkeling om zo meer jongeren in de wijk te bereiken. Het aantal studierichtingen bij Hogeschool Inholland dat studenten wil en gaat leveren, is uitgebreid van 2 naar 5.

Activiteiten om meer wijkbewoners aan het werk te krijgen en/of actief mee te laten doen in de samenleving
De participatieconsulenten hebben de inwoners uit Noord die langer dan 2 en 4 jaar in bijstand zitten gesproken, begeleid en doorverwezen naar relevante partners. De laatste 4 maanden van het jaar worden aanvullende acties uitgevoerd. Zo worden vanaf september 2 spreekuren per week in de Tuinkamer van Noord georganiseerd. Inwoners kunnen laagdrempelig langskomen voor een gesprek, een luisterend oor of verdere hulp. Vanaf januari 2025 krijgen inwoners weer reguliere dienstverlening. Inwoners die in begeleiding zijn geweest door de participatieconsulenten, hebben een uitnodiging ontvangen om hun hobby samen met andere inwoners uit te voeren. Het doel is om in de Tuinkamer van Noord activiteiten door en voor inwoners te organiseren en inwoners meer met elkaar in contact te brengen.

Activiteiten voor taalbevordering van inwoners
In samenwerking met het Taalhuis zijn de voorbereidingen getroffen om in het najaar 2 taalcafés te openen. Foxtaal start per september in samenwerking met Woej een nieuwe groep sociale redzaamheid. De Bibliotheek aan de Vliet heeft een stroomschema over het taalaanbod voor partners ontwikkeld. De voorbereidingen worden getroffen, zodat per september door Stichting Studielokalen de methodiek ‘Voor jou en je kind’ gegeven kan worden. Dit zijn 12 ouderbijeenkomsten, waarin ouders leren hoe ze taal in hun gezin meer kunnen bevorderen.

Glazen Radiohuis
In de week van 23 september staat het Glazen Radiohuis in Leidschendam. Om financiële hulp, participatie en laaggeletterdheid in Noord meer onder de aandacht te brengen, is er spreektijd voor het programma geboekt. Op maandag 23 september zal de directeur van de Bibliotheek met de directeur-bestuurder van Woej en de projectleider Financiële zelfredzaamheid op de radio in gesprek gaan over deze onderwerpen. Ook wordt het nieuwe aanbod onder de aandacht gebracht. Op dinsdag 24 september zal de projectleider Jeugd en onderwijs samen met Stichting Studielokalen de rol van ouderbetrokkenheid in laaggeletterdheid onder de aandacht brengen.

Uitvoeringsplan Fijn en veilig wonen

Integrale leefbaarheidsactie
Sinds maart hebben er 2 Integrale LeefbaarheidsActies plaatsgevonden. Tijdens de integrale leefbaarheidsactie zetten partners en inwoners zich extra in om de leefbaarheid te vergroten.
Hieronder wordt een impressie gegeven van de acties.
In april heeft Avalex voorlichting gegeven over het goed scheiden van afval, moeders van de moedertraining hebben bewoners in verschillende talen voorlichting gegeven over het voederverbod en de afdeling groen van de gemeente heeft de wijk mooier gemaakt door op kale plekken bloemen te planten. De wijkagenten zijn met inwoners in gesprek geweest in het winkelcentrum Prinsenhof. In het winkelcentrum van De Heuvel zijn andere partners van Sterk voor Noord in gesprek gegaan met inwoners. In september had de integrale leefbaarheidsactie het thema opschonen en opfleuren. Er zijn onder andere bloembakken gemaakt om de moestuin, de Tuinkamer van Noord en Hethuis opgefleurd met bloembakken. Het Corbulo College heeft deze actie ondersteund met 80 leerlingen. Handhaving heeft extra ingezet op het verwijderen van de weesfietsen, bijplaatsingen en verkeerd aangeboden grofvuil. Inwoners hebben de wijk opgeschoond door zwerfvuil te prikken en de vijver in Prinsenhofpark schoon te maken.

Verminderen aantal ratten
Tijdens de Integrale LeefbaarheidsActies is er voorlichting gegeven in verschillende talen aan bewoners door de moeders van de Moedertraining. Ook hebben beide woningcorporaties alle inwoners geattendeerd op het voerverbod. Wooninvest heeft een extern bureau ingezet om de rattenproblematiek aan te pakken. Zij hebben aan inwoners gevraagd waar zij last van hebben. In begin 2025 zal er een vervolg komen.

Aanpakken hardnekkige afval dumpplekken
Alhoewel er een goede 1e stap is gezet om het grofvuil op een vaste plek te verzamelen, zodat het geen hinder oplevert bij het legen van de ondergrondse containers, wordt er nog te veel grofvuil op verkeerde momenten aangeboden. Er wordt verder doorgepakt op het ontwikkelen van een aanpak waarbij de overlast van het grofvuil tot een minimum wordt beperkt.

Doorlopende informatiecampagne gericht op verschillende doelgroepen
Er worden nog steeds actief voorlichtingsbijeenkomsten gehouden over het omgaan met afval.

Vergroten betrokkenheid inwoners bij afvalproblematiek
Er zijn steeds meer inwoners die zich actief inzetten voor de afvalproblematiek. Het aantal inwoners en groepen die afval prikken stijgt nog steeds. En ook werken zij onderling meer samen. Zo schoont Hethuis 1 keer per week de omgeving rondom Hethuis op. Moeders uit de moedergroep gaan geregeld deur aan deur om voorlichting te geven in verschillende talen.

De betrokkenheid wordt vergroot doordat inwoners elkaar enthousiasmeren, er via verschillende partners meer wordt gecommuniceerd over de regels en de oplossingen, en doordat inwoners en groepen actief door de gebiedsregisseur worden benaderd om mee te doen of activiteiten op te zetten. Ook heeft de Integrale LeefbaarheidsActie bijgedragen aan het vergroten van betrokkenheid van inwoners bij de afvalproblematiek. Betrokken inwoners laten weten dat het steeds beter lukt om medebewoners aan te spreken op het juist aanbieden van grofvuil of het juist plaatsen van het afval in de containers. Inwoners durven dit meer en krijgen meer positieve reacties.   

Lessen geven op scholen
Aan het einde van het schooljaar ‘23/’24 hebben de leerlingen van het Veurs Lyceum zich ingezet om oplossingen te bedenken voor het zwerfafval in de wijk. Daar zijn mooie ideeën uit voortgekomen en er wordt onderzocht hoe we deze ideeën kunnen toepassen. Tijdens de start van het schooljaar ‘24/’25 zetten de leerlingen van het Veurs Lyceum zich in om een oplossing te bedenken voor het verkeerd aanbieden van het grofvuil in de wijk.

Ook is er is contact geweest met de 3 basisscholen in de wijk. Zij staan er positief tegenover om 1 of meerdere lessen te wijden aan het zwerfaval in de wijk. De komende periode wordt uitgewerkt hoe dit vorm gegeven kan worden.  

Meer wijkbewoners voelen zich verbonden met elkaar en met hun wijk  
De partners van Sterk voor Noord blijven diverse bewonersinitiatieven ondersteunen en nemen ook het initiatief om deze bewonersinitiatieven te laten ontstaan. Een voorbeeld van een bewonersinitiatief is het de Wereldreis die eind augustus is georganiseerd in Prinsenhofpark. Ook is er tijdens de voorbereiding van de Doe Mee! Weken extra aandacht geweest om bewonersinitiatieven op te nemen in het programma. Zo heeft een gezin een workshop georganiseerd om Japans handwerk te maken en werd de compilatievideo van de Doe mee! Weken gemaakt door een actieve wijkbewoner.

Pilot voorlichting over verschillende thema's door GGZ Rivierduinen
1x per 6 weken wordt er door GGZ Rivierduinen een voorlichting georganiseerd over verschillende thema’s. Bijvoorbeeld over depressie, eenzaamheid en omgaan met stress. De voorlichtingen worden goed bezocht en tijdens de evaluatie in juni is besloten de voorlichtingen structureel in te gaan zetten. Dit wordt gedaan onder de regie van het samenwerkingsverband Gebundelde Kracht. Het programma blijft zich inzetten voor deze voorlichtingsbijeenkomsten door er actief over te communiceren via haar kanalen.

Pilot Samenleving  
In de wijken worden regelmatig nieuwe statushouders geplaatst. Vluchtelingenwerk, Woej, SenW en Wooninvest zorgen samen voor langdurige ondersteuning van de statushouders. De ondersteuning van SenW is toegespitst op het langdurig ondersteunen van nieuwkomers in complexen waar de leefbaarheid onder druk staat. Het doel van de pilot, die gestart is op 1 december 2023, is dat statushouders zo snel mogelijk hun weg weten te vinden in de gemeente. Sinds kort heeft Vidomes zich ook aangesloten bij de pilot.

Inzetten op minder overlast en criminaliteit  

Uitvoeren pilot Dealbreakers  
Eind augustus 2024 is de 3e Moedertraining gestart. De Moedertraining is een cultureel sensitieve training, waarbij het versterken van de weerbaarheid van de moeders centraal staat. Ook leren zij hoe zij ondermijnende gedragsveranderingen kunnen herkennen. De moeders ontwikkelen zich tot sleutelfiguren in de wijk. Het resultaat van de pilot is dat de meeste moeders vanuit de 2 eerdere groepen zijn uitgegroeid tot sleutelfiguren in de wijk. Voor een aantal wijken in de gemeente is de pilot van toegevoegde waarde. Daarom is ervoor gekozen om de Moedertraining te bestendigen in de organisatie en breder in de gemeente in te zetten.

Werven leden nieuwe buurtpreventieteams
De inspanning om nieuwe buurtpreventieleden te werven heeft nog niet voldoende leden opgeleverd. In samenwerking met de focusgroep van SenW wordt onderzocht of het mogelijk is om een buurtvadergroep op te zetten.  Vanuit de afdeling VTH wordt wederom het initiatief genomen om te kijken of er een buurtpreventieteam opgestart kan worden.

Overlast
In samenwerking met VTH en externe partners worden de overlastlocaties in beeld gebracht en wordt er gewerkt aan een gezamenlijke aanpak met als doel de overlast te verminderen.

Veiligheidsdag
Sterk voor Noord heeft het organisatorische gedeelte van de Veiligheidsdag op zich genomen. De Veiligheidsdag stond gepland op zaterdag 25 mei 2024. Helaas moest de Veiligheidsdag geannuleerd worden vanwege de slechte weersvoorspellingen.

Financiën

Omschrijving

Beschikbaar
(€)

Uitgaven
(€)

Verplichtingen
(€)

Saldo
(€)

Programma algemeen

350.000

233.000

114.000

3.000

Jeugd en onderwijs ( incl. jongeren)

314.000

21.000

226.000

67.000

Financiële zelfredzaamheid

320.700

172.803

131.358

16.539

Fijn en veilig wonen

155.966

103.500

45.528

6.938

Totaal

1.140.666

530.303

516.886

93.477

Dit overzicht betreft de financiën over het jaar 2024 - stand van zaken is per 1 oktober 2024

Planning

2024-2025
Uitvoering geven aan de Uitvoeringsplannen Sterk voor Noord.

Kwartaal 1 2025
Nieuwe uitvoeringsplannen

Communicatie

Inwoners, jong en oud, willen ook aandacht voor de positieve dingen van Leidschendam-Noord. Wijk- en inwonersinitiatieven worden daarom breed ondersteund en krijgen meer media-aandacht. Uitgangspunt van de communicatie is dat de partners van Sterk voor Noord leidend zijn in het contact en de communicatie met inwoners. Zij hebben vaak het eerste en meeste contact met inwoners; kinderen en jongeren gaan dagelijks naar school, inwoners met een uitkering zijn bekend bij uitkeringsinstanties en huurders zijn bekend bij de woningcorporaties.

In april 2023 is de website gelanceerd, die gebruikt kan worden voor professionals die actief zijn in het gebied. De website is ook een informatieplatform voor inwoners die meer willen weten over onderwerpen die via de (sociale) media van de partners en het programmabureau worden genoemd. Het platform kan ook gebruikt worden voor participatiedoeleinden. Daarnaast verschijnt er 4 keer per jaar een bewonersnieuwsbrief. Deze wordt huis-aan-huis verspreid. In september 2024 wordt de bewonersnieuwsbrief geëvalueerd door middel van een vragenlijst. Ook is er een Partnernieuwsbrief. Deze verschijnt 11 keer per jaar. Het programma beschikt over eigen social mediakanalen, Facebook en Instagram. Voor verdere communicatie richting inwoners wordt gebruik gemaakt van de bestaande kanalen van partners, zoals (digitale) nieuwsbrieven, posters, sociale mediakanalen, een-op-een gesprekken en bijeenkomsten. Er wordt bijgehouden hoe inwoners reageren op de participatie- en communicatiemiddelen. Bijvoorbeeld hoeveel inwoners een enquête invullen, hoeveel websitebezoeken er zijn, wat het bereik via social media is, hoe bijeenkomsten bezocht zijn en hoe tevreden men is met het participatieproces.

Risicomanagement

In het programmaplan zijn de belangrijkste risico’s en beheersmaatregelen op programmaniveau opgenomen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het besef dat het een programma is voor de lange termijn (het zal tijd vergen om stap voor stap naar resultaten toe te werken), ruimte voor maatwerk en innovatie, voldoende financiën en langdurig beschikbare cijfers voor monitoring. Per uitvoeringsproject is er ook aandacht voor de risico’s en beheersmaatregelen, inclusief financiële monitoring.

Deze pagina is gebouwd op 01/07/2025 12:41:56 met de export van 01/07/2025 12:29:24