Voor het Haagse deel van de Vlietzone zijn de provincie en betrokken overheden, in samenspraak met bewoners- en ondernemersorganisaties gestart met een viertal onderzoeken. I Onderzoek naar Sportpark van de Toekomst Het onderzoek is een gevolg van een initiatief van de Vlietzoom Alliantie waar de sportverenigingen en -organisaties in de Vlietzone ook bij zijn aangesloten. Doel van het onderzoek is om na te gaan op welke wijze het sportpark breder ingezet kan worden als plek om te sporten, te bewegen en te ontmoeten. Ook wordt gekeken naar de duurzaamheid van het sportpark met het oog op klimaatadaptatie en de wens de biodiversiteit te vergroten. II Onderzoek naar ontsluiting van het gebied, en specifiek naar de belasting van de Westvlietweg De Westvlietweg is een smalle en drukke weg en daarmee gevaarlijk voor de meest kwetsbare verkeersdeelnemers (fietsers en wandelaars/ hardlopers). Tegelijkertijd is een goede ontsluiting van het gebied noodzakelijk voor veel van de functies in het gebied (sport, recreatie, bedrijvigheid, wonen). In het onderzoek wordt gekeken naar alternatieve manieren van ontsluiting maar ook naar een mogelijke andere inrichting van de bestaande infrastructuur. III Onderzoek naar toekomst van het bedrijventerrein Westvlietweg Het bedrijventerrein Westvlietweg ligt in de gemeente Den Haag. In het Toekomstbeeld is gesteld dat het terrein verouderd is en daarmee ruimte biedt om te moderniseren en te intensiveren. Dit kan echter wel leiden tot extra verkeersdruk. In het onderzoek, uitgevoerd door het Industrieschap Plaspoelpolder (IPP) wordt onderzocht hoe het bedrijventerrein kan moderniseren en intensiveren op een wijze die past binnen het kader van het Toekomstbeeld. Voor wat betreft de toekomst van het bedrijventerrein, heeft de gemeente in een eerder stadium al laten weten dat zij uitbreiding mogelijk ziet als voldaan wordt aan de volgende voorwaarden: - Als eerste verdichting en opschoning van het bestaande bedrijventerrein.
- Eventuele uitbreiding richting de oksel van de A4 en niet richting Park Leeuwenbergh.
- Geen HMC-bedrijvigheid/ watergebonden bedrijvigheid (HMC staat voor Hogere Milieu Categorieen, eg. hoger dan categorie 3.2).
- Vergroting van het bedrijventerrein alleen als er een goede oplossing voor ontsluiting is, extra verkeerstromen mogen niet ten koste gaan van de veiligheid op de Vlietwegen.
- Verbetering van de totale leefomgeving; dat wil zeggen verbeterde groenstructuur, klimaatadaptief, verbetering van recreatieve verbindingen, veiligheid.
In de eerste helft van 2024 is hier een vierde pijler/ onderzoek aan toegevoegd. IV Onderzoek naar erfgoed in de Vlietzone; Grootmolenvlietpark De focus op erfgoed is op initiatief van de Vlietzoom Alliantie. Primair betrokken overheden zijn de provincie Zuid-Holland en de gemeente Den Haag. Vanuit Leidschendam-Voorburg wordt kennis en expertise op het gebied van de Limes en erfgoederenzone ingebracht. De doelen zijn: - Behoud en versterking landgoederen zone door krachtige landschappelijke inbedding;
- Vergroting samenhang landgoederen door versterking continuïteit structuren (Vlietwegen en achterland);
- Beleefbaar maken van de landgoederen door vergroten van de zichtbaarheid en toegankelijkheid van het achterland.
Haagse gebiedsvisie De onderzoeken vormen bouwstenen voor de uiteindelijke Haagse gebiedsvisie. Om tot deze visie te komen, zijn drie modellen ontwikkeld waarin de verschillende ruimteclaims worden meegenomen. Deze drie modellen zijn te vinden op www.denhaag.nl/vlietzone onder Klankbordgroep belangenbehartigers. Document ‘Posters modellen participatie’. Deze drie modellen worden meegenomen in een m.e.r.-onderzoek waarvoor een Notitie Reikwijdte en Detailniveau in Q2 van 2025 ter inzage wordt gelegd. De planning is dan begin 2026 een gebiedsvisie voor de Haagse Vlietzoom gereed is. Noordelijk deel van de Vlietzone Vanuit het uitvoeringsprogramma is de gemeente gestart met een gebiedsproces voor de Leidschendammerhout. Doelen zijn: - Toegang tot het gebied en voorzieningen verbeteren ten behoeve van recreatie;
Hiertoe wordt een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheid van een wandel- fietsbrug over de Vliet om zo de Leidschendammerhout makkelijker toegankelijk te maken voor inwoners vanuit Leidschendam (’t Lien/ De Roetvink). - Gebied in samenhang in te richten voor meer natuur en vergroting van de biodiversiteit.
- Perspectief bieden aan agrariërs in het gebied die een wens hebben uitgesproken om te extensiveren.
Partners bij deze opgave zijn, naast omwonenden en particuliere eigenaren in het gebied ook de provincie Zuid-Holland en Staatsbosbeheer. - Toekomstbeeld Vlietzone is vastgesteld door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, colleges van Rijswijk en Leidschendam-Voorburg en de besturen van Rijnland en Delfland. College van Leiden heeft ingestemd met het Toekomstbeeld.
- College van gemeente Den Haag heeft niet ingestemd en gaat zelf een Toekomstvisie op het Haagse deel van de Vlietzone (= de Vlietzoom) opstellen in 2024.
- Er vinden nu vier onderzoeken plaats (1) verkeerskundig onderzoek naar de Westvlietweg, (2) onderzoek naar sportpark van de toekomst,(3) onderzoek naar bedrijventerrein Westvlietweg en (4) erfgoedonderzoek. De uitkomsten worden verwacht in het najaar van 2024.
- Leidschendam-Voorburg is inhoudelijk betrokken bij verkeerskundig onderzoek, onderzoek naar het sportpark en het erfgoedonderzoek.
- Via klankbordbijeenkomsten is de gemeente betrokken bij het onderzoek naar een betere invulling van bedrijventerrein Westvlietweg.
- In het kader van het Toekomstbeeld wordt in Leidschendam-Voorburg gekeken naar een versterking van de groen-blauwe ader in de Vlietzone en naar een integrale ontwikkeling van het Leidschendammerhout.
- Deze ontwikkeling nemen we op in het nieuwe Duin-, Horst- en Weideprogramma.
|